Verwerking pmd

Producentenverantwoordelijkheid

Fost Plus vzw staat in voor de promotie, coördinatie en financiering van de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval - waaronder pmd - in België. EcoWerf krijgt dus (financiële) ondersteuning van Fost Plus om pmd in te zamelen en te laten recycleren. 

Pmd wordt overgeslagen op de site van EcoWerf en gaat van daar in grote vrachtwagens naar Indaver in Willebroek. Daar wordt het gesorteerd totdat er 8 fracties overblijven: aluminium, drankkartons, heldere PET, blauwe PET, groene PET, PE en residu (= restafval).

Informatie over dit sorteerproces vind je op de website van Indaver.

Video (3 min.): zo verwerkt Indaver pmd

De uitgesorteerde fracties, behalve het ferro en non-ferro (blik, aluminium, spuitbussen ...), worden in balen geperst. De fracties gaan vervolgens als grondstof naar recyclagebedrijven waarmee er nieuwe producten gemaakt worden.

  • Petflessen: worden vermalen, gewassen en tot schilfers verwerkt. Deze worden gebruikt bij het maken van tapijten, mutsen, fleece-truien, vullingen van slaapzakken ...
  • Hdpe: wordt vermalen, gewassen en tot korrels verwerkt. Deze worden gebruikt om plastic opbergbakken, kisten, manden, kabelkokers, palletten, buizen ... te maken.
  • Blik: in de staalfabriek wordt het blik aan gietijzer toegevoegd om nieuw staal te maken (kan soms tot 100 % schroot gaan!). Daarna wordt het staal in blokken of cilinders gegoten, die na het walsen omgevormd worden tot folie. En met die staalfolie worden conservenblikken, onderdelen van auto's en gebouwen en elektrische apparaten ... gemaakt.
  • Aluminium: na het verwijderen van onzuiverheden worden de aluminiumverpakkingen gesmolten. Gerecycleerd aluminium wordt gebruikt voor nieuwe verpakkingen, maar ook in de bouw- en transportsector wordt het verwerkt.
  • Drankkartons: in het recyclagebedrijf worden ze tot pulp herwerkt. Hierbij komen de vezels (van de kartonlaag) los van het aluminium en polyethyleen. De vezels zijn van hoge kwaliteit en worden gebruikt bij de productie van huishoudpapier, kaftpapier, papieren zakken, sterk kantoor, eierdozen ... Het polyethyleen wordt onder andere nuttig gebruikt in cementfabrieken. Het aluminium wordt hier gebruikt als katalysator bij de productie van cement. Maar PE kan ook tot korrels herwerkt worden die voor verschillende producten in stevige kunststof gebruikt worden.