Verwerking papier\karton

Producentenverantwoordelijkheid

Fost Plus vzw staat in voor de promotie, coördinatie en financiering van de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval - waaronder papier\karton - in België. EcoWerf krijgt dus (financiële) ondersteuning van Fost Plus om papier\karton in te zamelen en te laten recycleren. 

Het ingezameld papier en karton wordt overgeslagen op de site van EcoWerf. Van hieruit wordt het in grote vrachtwagens naar Bongaerts Recycling in Houthalen gebracht.

Het papier\karton wordt er gesorteerd, deels manueel, deels machinaal met automatische papier- en kartonscheiders.

Kwaliteitsvol papier wordt gescheiden en rechtstreeks in balen geperst. De rest van het gezuiverde papier gaat via een transportband naar een shredder. In functie van de eisen van de industrie verkleint de shredder het papier. Het gesorteerde en in balen geperste papier en karton wordt door de balenpers van de productiehal in de stockagehal geduwd, waar de balen worden opgeslagen per soort. Het gerecupereerde papier wordt na de sortering gebruikt als grondstof voor de recyclage tot magazine- en krantenpapier. De producten vinden een afzetmarkt in de buurlanden van België en in het Verre Oosten.

Kwaliteitspapier is gebaseerd op het gebruik van gerecycleerde en natuurlijke vezels. De gerecycleerde vezels afkomstig uit ontinktingsmateriaal (gesorteerde kranten en tijdschriften) zijn de voornaamste grondstof. Het materiaal wordt verwerkt tot pulp, gezuiverd, ontinkt en gereinigd. De gedoseerde, verdunde en gezuiverde grondstoffen komen in de oploopkast terecht, die een dunne laag gelijkmatig verdeelt over de breedte van de machine. Zo vormen de grondstoffen een papierbaan die tegen een zeer hoog tempo wordt ontwaterd in de zeef, pers- en droogpartij. Na de droogpartij wordt de papierbaan glad en glanzend gemaakt door druk, temperatuur, stoom en wrijving gelijktijdig te laten inwerken op het papier. De papierbaan wordt opgerold en daarna op maat versneden. Zo vertrekken ze naar talrijke drukkerijen.

Voor de productie van krantenpapier wordt momenteel 100 % gerecycleerde vezels ingezet, voor de productie van tijdschriftenpapier bedraagt dit momenteel meer dan 50%.