Verwerking hol glas

Producentenverantwoordelijkheid

Fost Plus vzw staat in voor de promotie, coördinatie en financiering van de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval - waaronder hol glas - in België. EcoWerf krijgt dus (financiële) ondersteuning van Fost Plus om hol glas in te zamelen en te laten recycleren. 

Glas = 100% recycleerbaar

Het hol glas ingezameld op de recyclageparken en in de glasbollen wordt kleurgescheiden afgevoerd naar G.L.R.-Glasrecycling (Glas Recycling Lummen).

Tijdens het recyclageproces worden zowel manueel als machinaal de onzuiverheden (stukjes porselein, keramiek ...) verwijderd. Hittebestendig glas, porselein en aardewerk, stenen flessen en kruiken hebben een hogere smelttemperatuur dan het glas van flessen. Ze smelten niet of onvoldoende tijdens de recyclage, waardoor er stukjes achterblijven. Dat maakt de gerecycleerde flessen onbruikbaar en zelfs gevaarlijk. Denk maar aan champagneflessen, die onder hoge druk gevuld worden. 

De zuivere glasscherven gaan naar een fabriek van Ardagh Glass in Nederland. Aan de gesmolten scherven worden nieuwe grondstoffen toegevoegd. Dit vloeibaar geheel giet men in vormen om nieuwe flessen, bokalen ... te maken.

Weetje: 1 kg glasscherven spaart ongeveer 1,2 kg aan natuurlijke grondstoffen uit. Wit glas kan enkel gemaakt worden van zuiver witte glasscherven, van gekleurde glasscherven wordt opnieuw gekleurd glas gemaakt.