Veelgestelde vragen ophaling papier en karton in gele containers

Waarom een gele papier en kartoncontainer? 

De gemeente koos voor dit systeem omdat er heel wat voordelen zijn aan de ophaling van papier en karton in containers. Een container is niet alleen gebruiksvriendelijker voor jou maar ook ergonomisch voor de ophaler. Het buigen van de rug, samen met het tillen van zware lasten heeft een zeer slechte impact op de rug, de nek en de ledematen. Om een voorbeeld te geven: Een doos papier/karton opnemen van de grond en in de vrachtwagen gooien is 4 keer meer belastend dan een doos papier/karton op armhoogte opnemen. Doordat een lader deze handeling wel honderden keren per dag uitoefent wordt dit meer belastend. Laders krijgen hierdoor een aanhoudende lage rugpijn door de ineengezakte tussenwervelschijven. Dit eindigt meestal in een hernia, een verschot, krachtverlies, aanhoudende pijn op latere leeftijd. Het venijnige is dat dit pas voorkomt na een tiental jaren papier en karton te hebben geladen en dat het niet meer omkeerbaar is.

Daarnaast kan het papier en karton niet meer doorweekt worden van de regen waardoor het zwaarder wordt en moeilijker te hanteren, is het beter zichtbaar in een gele container, zullen de dozen niet meer op straat vallen en snijden de laders zich niet meer aan het papier/karton. Ook vermijden we heel wat waaivuil in de gemeente.

Wanneer krijg ik een container? 

Je krijgt in het najaar van 2020 een brief met meer informatie over de ophaling van papier en karton in gele containers. In die brief wordt ook gevraagd om je containerkeuze door te geven.
Je krijgt een container in het voorjaar van 2021. Een week voor de levering van je container krijg je een brief toegestuurd met de datum van levering.

Moet ik aanwezig zijn tijdens de levering van de papier en kartoncontainer?

Nee, je moet niet aanwezig zijn op het moment van de levering. Je ontvangt tijdig een brief waarop de datum van levering vermeld staat. Je kan jouw container meteen herkennen aan de barcodesticker met jouw adres.

Waarom krijg ik standaard een container van 240 liter?

Papier en karton wordt vanaf 1 januari 2021 vierwekelijks i.p.v. driewekelijks opgehaald door EcoWerf. Een container van 240 liter is het ideale formaat om het papier en karton van één maand in te verzamelen. 

Wat kost mij dat? 

Als particulier betaal je een maandelijks gebruiksrecht van 0,84 euro voor een container van 40 of 240 liter en 4,58 euro voor een container van 1.100 liter. Met dit bedrag heb je recht op het gebruik van een container en wordt jouw container onderhouden en vervangen aan huis indien nodig. Het aanbieden van de gele container is kosteloos. Je betaalt ook niet voor het gewicht van het papier en karton dat je maandelijks aanbiedt. Het bedrag wordt maandelijks afgehouden van je DifTar-rekening. Je kan je maandelijkse afvalrekening raadplegen via het digitaal loket ‘Mijn EcoWerf’ op www.mijnecowerf.be

Wat zijn de voorwaarden om een container van 40 liter of 1.100 liter te kunnen bestellen? 

De voorwaarden om een kleine container van 40 liter te kunnen bestellen:

 • Je bent andersvalide.
 • Je woont op minstens 150 meter van de openbare weg.
 • Je woont op een appartement zonder gemeenschappelijke afvalruimte.
 • Je woont in een gesloten bebouwing met weinig ruimte voor afvalopslag.

De voorwaarden om een grote container van 1.100 liter te kunnen bestellen:

 • Je woont in een appartement met gemeenschappelijke afvalruimte (1 container/6-8 gezinnen).
 • Je woont in een deelwoning, een gemeenschappelijk woonproject of je deelt een container met je buren (1 container/6-8 gezinnen).
 • Je bent een kmo, school of vereniging.

Waarom zijn er geen containers van 120 liter beschikbaar?

Papier wordt vanaf januari 2021 vierwekelijks in plaats van driewekelijks opgehaald. Daarom moet de container voldoende groot zijn, om het papier van een hele maand in te kunnen verzamelen. Uit het project met papier en kartoncontainers in de gemeente Bertem, waar we enkele jaren geleden al startten, is gebleken dat de 'inwerpopening' ook niet te klein mag zijn, want dan komen kartonnen dozen soms vast te zitten en kan de container niet volledig geledigd worden.

Is een container voor papier en karton verplicht?

Nee, je bent niet verplicht om een container voor papier en karton te nemen. Hou er wel rekening mee dat los papier en karton zonder container niet meer wordt meegenomen door EcoWerf.

Ik wil een ander formaat van container. Kan dat? 

Je kan je containerkeuze doorgeven/wijzigen tot 2 weken na ontvangst van je brief. Als je container geleverd is in het voorjaar van 2021 en die is toch niet het gewenste formaat, kan die nog gewisseld worden. Hiervoor kan je contact opnemen via onze groene lijn 0800/97 0 97. De groene lijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur.

Kan ik nog terecht op het recyclagepark met mijn papier en karton? 

Je kan nog steeds terecht op het recyclagepark met je los papier en karton. Bekijk dan wel even de geldende voorwaarden van jouw gemeente om papier en karton aan te bieden op het recyclagepark.

Ik wil een grote container van 1.100 liter delen met mijn buren. Hoe moet ik de kosten verdelen als ik een container wil delen? 

Je kan dit onderling regelen met je buren of ervoor kiezen om dit officieel te laten verlopen via de syndicus van jouw appartementsgebouw/gemeenschappelijk woonproject/... Hou er rekening mee dat de container op één adres zal geregistreerd worden. De aanrekening van het gebruiksrecht zal ook op dit adres gebeuren. 

Ik woon in een appartement. Kan ik mijn syndicus vragen om een 1.100 liter container te plaatsen? 

In onderling overleg met je buren is dit mogelijk.

Kan ik een container van 240 liter delen?

 Dit is mogelijk in onderling overleg met je buren, maar we raden dit af. Een container van 240 liter is immers het perfecte formaat voor één gezin om de periode tussen de inzamelingen te overbruggen.

Kan ik ook via doccle betalen? 

Je kan jouw betalingsuitnodigingen van EcoWerf ook ontvangen en betalen via doccle, het grootste platform voor digitale administratie in België. Ben je nog niet geregistreerd op doccle? Wacht je eerstvolgende betalingsuitnodiging af. Daarop staan de codes om te connecteren met doccle. Wil je niet langer wachten? Dan kan je je doccle-codes ook opvragen bij EcoWerf via het contactformulier op de website of telefonisch op 0800/97 0 97.


Kan ik meer dan één container bestellen?

Als je meer dan één papier en kartoncontainer wenst, neem je contact op via onze groene lijn 0800/97 0 97 (optie 1). De groene lijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur.

Het is niet mogelijk voor KMO's om meer dan één container van 1.100 L te bestellen. EcoWerf mag enkel huishoudelijk afval ophalen of vergelijkbaar bedrijfsafval in aard, samenstelling en hoeveelheid met huishoudelijk afval. Indien jouw KMO meer papier produceert, kan je contact opnemen met een privé-inzamelaar.

Waarom zit er een chip in mijn container?

Aan de hand van de chip in jouw container kan er geregistreerd worden hoe vaak de container aangeboden wordt. Los daarvan kunnen wij jouw container herkennen aan de chip als de barcodesticker niet meer op de container kleeft.

Waarom zit er een barcode op mijn container? 

Op de barcodesticker staan het adres waartoe de container behoort en de barcode van de container. Het adres is van belang omdat je zo weet tot welk adres de container behoort. De barcode is belangrijk voor onze technieker. Als er een interventie op de container moet gebeuren (wissel, terugname) kan onze technieker de barcode scannen. Aan de hand van deze barcode wordt de container correct geregistreerd in onze databank.

Hoe weet ik dat de container voor mij bedoeld is?

Op de container kleeft een barcodesticker. Hierop staat je adres (straat, huisnummer en eventueel busnummer).

Wat zijn de afmetingen van de containers?

Papier en kartoncontainer 240 liter met 2 wielen en een handvat  (= standaardcontainer)

 • Lengte/diepte: 73 cm
 • Breedte: 58 cm
 • Hoogte: 107 cm

Standaardformaat gele papier en kartoncontainer van 240 L.jpg
Papier en kartoncontainer van 40 liter met 2 wielen en draagbeugel

 • Lengte/diepte: 43 cm
 • Breedte: 48 cm
 • Hoogte: 52 cm

Kleine gele papier en kartoncontainer van 40L.jpg
Papier en kartoncontainer van 1.100 liter met 4 wielen

 • Lengte/diepte: 106 cm
 • Breedte: 137 cm
 • Hoogte: 146 cm
Grote gele papier en kartoncontainer van 1100 L.jpg

Kan ik de verschillende formaten van containers ergens bekijken? 

In het gemeentehuis kan je gele papier en kartoncontainers van 40 liter en 240 liter gaan bekijken.

Ik verhuis: mag/kan ik de container meenemen naar mijn nieuwe adres?

Nee, de chip in de container staat gelinkt aan het adres op de barcodesticker. Daarom mag de container niet mee verhuizen.

Mijn container zit volledig vol en ik heb extra papier en karton. Wat moet ik doen?

Het is niet mogelijk om extra papier en karton naast je gele papier en kartoncontainer aan te bieden. Je kan het papier en karton dat niet in je gele container past naar het recyclagepark brengen. Heb je vaak teveel papier en karton? Vraag dan een grotere container aan via onze groene lijn 0800/97 0 97 (optie 1). De groene lijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur.

Zijn er sloten beschikbaar voor de gele papiercontainer?

Er zijn geen sloten beschikbaar voor papier en kartoncontainers.