Dankuwel van Recupel

  • 8 april 2021

123.840 ton elektro en lampen ingezameld in 2020

In 2020 werden duidelijk kasten, garages en tuinhuizen opgeruimd. Van zodra de inzamelpunten, zoals de recyclageparken en de inzamelpunten in winkels, opnieuw openden na de eerste lockdown, brachten de Belgen massaal hun kapot of oud elektro naar een Recupel-punt. Na het recordjaar 2019 stijgen de cijfers van Recupel, de vzw verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van elektro en lampen, opnieuw. In 2020 werd 123.840 ton elektro en lampen ingezameld, een stijging met 1.1% in vergelijking met 2019.

En die stijging is goed want uit een enquête van Recupel in 2019 bleek dat ieder Belgisch gezin 11 ongebruikte toestellen heeft. Het is belangrijk dat die toestellen geen stof liggen te vergaren, maar hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden. En dat is een goede zaak voor het milieu want in bv. koelvries-apparaten zitten erg schadelijke koelvloeistoffen.

Waarom je oud elektrotoestel naar een inzamelpunt brengen? 

Gemiddeld krijgt 90% van een ingezameld elektro-toestel een nuttige toepassing: 80% wordt gerecycleerd tot nieuwe materialen, de overige 10% wordt verbrand met energierecuperatie. De grondstoffen die gerecycleerd worden, kunnen ingezet worden voor bijvoorbeeld de productie van nieuwe toestellen of andere industriële toepassingen.

Om elektronische toestellen te maken, heb je veel grondstoffen nodig. Vaak ook kritische grondstoffen die steeds schaarser worden zoals de edelmetalen die in gsm’s zitten. Daarom is het broodnodig om de grondstoffen die zich in onze toestellen bevinden, te recycleren. Zo kunnen ze opnieuw ingezet worden en moeten we minder nieuwe grondstoffen ontginnen via de klassieke, vervuilende mijnbouw. 

Bekijk hier de infografiek met de jaarcijfers van Recupel.

Meer weten over de inzameling en verwerking van elektro? Lees dan hier verder.