Afvalkalender 2021

  • 15 december 2020

De afvalkalender in jouw brievenbus én online

De afvalkalenders van EcoWerf vielen tussen 9 december en 31 december 2020 in meer dan 240.000 brievenbussen in het hele werkingsgebied van EcoWerf. Je kan de afvalkalender ook online bekijken bij de info voor jouw gemeente of stad.

Wie na 31 december 2020 nog geen afvalkalender in de bus kreeg, kan een exemplaar aanvragen op het gemeente- of stadhuis.

TIP: download de app Recycle! Zo heb je de afvalkalender steeds bij de hand. Je kan bovendien herinneringen instellen, zodat je geen enkele inzameling mist!

Wat verandert er in 2021? 

Het jaar 2021 wordt een jaar vol veranderingen bij de afvalophaling aan huis en op het recyclagepark. EcoWerf bundelde al deze nieuwigheden en de info over zo’n 800 ophaalrondes op de 33 verschillende versies van de papieren afvalkalender van 2021.

Vanaf 1 maart 2021 voert EcoWerf, samen met Fost Plus, in de EcoWerf-regio de nieuwe blauwe pmd-zak in. De bekende blauwe kleur van de pmd-zak blijft, alleen de inhoud wijzigt. De ‘P’ van pmd staat dan niet meer voor ‘Plastic flessen en flacons’ maar voor ‘Plastic verpakkingen’. Daarom haalt EcoWerf de gemengde plastic in de roze zak vanaf 1 maart 2021 niet meer op. Omdat alleen de inhoud van de pmd-zak wijzigt, blijven de huidige pmd-zakken geldig. 

Vanaf 1 maart 2021 haalt EcoWerf de pmd-zak om de 2 weken op. Hierdoor verandert ook de ophaaldag voor pmd. Pmd wordt nu om de 3 weken opgehaald en de roze zak, tot eind februari, om de  6 weken. 

Ook de ophaalfrequentie van papier en karton wijzigt. Vanaf 1 januari haalt EcoWerf het papier en karton om de 4 weken op, nu is dit om de 3 weken. In 13 gemeenten en steden start EcoWerf in 2021 met de ophaling van papier en karton in gele containers van 240 liter. Deze nieuwe ophaalwijze is niet alleen gebruiksvriendelijker voor de inwoners maar is ook goed voor de ergonomie van de EcoWerf-laders én vermindert het waaivuil in de straten.