naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > OVER ECOWERF > Inwoners Oost-Brabant sorteerkampioen van Vlaanderen

Inwoners Oost-Brabant: sorteerkampioen in Vlaanderen

Trots op inwoners en gemeenten 

Vlaanderen blijft de hoeveelheid huishoudelijk afval verder terugdringen. De Vlaming produceert 469 kg/inwoner, daarvan wordt 69% selectief ingezameld. 145 kg/inwoner is restafval dat thermisch wordt verwerkt met energierecuperatie.

Inwoners van Oost-Brabant scoren met 92 kg/inwoner restafval bijzonder goed en staan daarmee aan de top in Vlaanderen. Van de totale ingezamelde hoeveelheid van 166.000 ton of 389 kg/inwoner werd in de regio van EcoWerf zo’n 74% selectief ingezameld: dat gaat dan naar hergebruik, compostering of recyclage.

Deze goede resultaten in de regio van EcoWerf zijn te verklaren door de volgehouden campagnes om thuiscomposteren en kringlooptuinieren te stimuleren en de veralgemeende invoering van de selectieve inzameling van gft. Ook het invoeren van een DifTar-systeem met containers of een dure zak voor restafval spelen een belangrijke rol. Het invoeren van een DifTar-systeem of een dure zak leidt ertoe dat inwoners op een juiste wijze moeten betalen voor de hoeveelheid afval die ze voortbrengen, zo krijgen ze ook een inzicht in de kosten. Daardoor zullen ze afval zoveel mogelijk selectief aanbieden. Zo wordt ‘de sorteerder beloond’.

Het is dankzij onze gemeenten en haar inwoners dat EcoWerf voor de regio zo’n goede resultaten kan behalen. Goed uitgeruste recyclageparken, handige inzamelrecipiënten, een efficiënte ophaling en doorgedreven communicatie zijn de succesfactoren om deze goede resultaten te bekomen en te behouden. Het toont het belang aan van een intergemeentelijke samenwerking.

Lees hier het rapport van Interafval. (3.224 kB pdf-bestand). Het vermeldt ook de afvalcijfers per intercommunale en per gemeente.

 

Laatste aanpassing: 21/12/2018

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak