naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > COMPOST > Composteerinstallatie

Composteerinstallatie

Van gft naar compost

Dagelijks worden grote hoeveelheden groente-, fruit- en tuinafval (gft) verwerkt tot gft-compost.

Zwart goud

Composteerinstallatie Dagelijks worden grote hoeveelheden groente-, fruit- en tuinafval (gft) gescheiden ingezameld in het werkingsgebied van EcoWerf. Deze afvalstof vormt de basis voor een nieuw en waardevol product, namelijk gft-compost. Dit "zwarte goud" is een milieuvriendelijk kringloopproduct, afkomstig van EcoWerfs geautomatiseerde composteerinstallatie. Deze draait sinds 1996 en staat onder permanente controle van 9 werknemers. In 2013 werd 48.163 ton gft aangevoerd die EcoWerf vakkundig omzette naar 20.055 ton compost.

Naar boven

Ringen en snoeischaren

Na weging storten de ophaalwagens het gft in een stortbunker. Met behulp van een grijpkraan wordt het gft op transportbanden geladen. Het ondergaat dan een eerste bewerking: voorwerpen en materialen die niet in de composthal gewenst zijn, worden hier verwijderd. Het gaat om aardappelmesjes, ringen, grote takken en zelfs snoeischaren! Per maand wordt bijna een vuilzak aan bestek opgevist! Het kleine non-ferro materiaal zoals glas, plastiek en steentjes wordt in een later stadium verwijderd. In de voorbewerking worden grote stukken organisch materiaal zoals pompoenen, bermmaaisel en klimop gebroken tot kleinere stukken.

Naar boven

Over de ideale omstandigheden

Na de voorbewerking gaat het gft over een overdekte transportband naar de composteerhal. De ideale omstandigheden voor een vlot composteerproces zijn een temperatuur van ongeveer 55C in het composterend materiaal, een luchtvochtigheid van 100% en voldoende luchttoevoer. Dit laatste is nodig voor de aanvoer van zuurstof in het gft, de afvoer van vocht en het koelen van het proces. Biologische geurfilters zuiveren daarna deze lucht.

Een omzetmachine verplaatst het gft doorheen de hal. Zo ontstaat een goede menging van het materiaal. Na een vijftal weken komt het uiteindelijk in de nabewerking terecht. De nabewerking werd in maart 2006 vernieuwd waardoor op een kleinere oppervlakte drie keer zo snel kan gewerkt worden. Hier wordt het materiaal gezeefd. De fijnste fractie is de gegeerde compost.

Naar boven

Vlaco-label

Vlaco-labelDe compost  verblijft nog een vijftal weken in de overdekte narijpingshal. Ook hier zet een omzetmachine het materiaal regelmatig om. Gedurende het hele proces staan de medewerkers in voor een nauwgezette kwaliteitscontrole. Als het product voldoende uitgerijpt is, wordt het verkocht als bodemverbeteraar. Met veel trots mag EcoWerf zeggen dat haar compost het Vlaco-label heeft toegekend kregen. Dit label garandeert compost van de allerhoogste kwaliteit die qua samenstelling aan strenge voorwaarden voldoet.

Naar boven

 Geurpanel

Sinds de start van de composteerinstallatie zijn er in de buurt een aantal 'snuffelaars' actief die hun neuzen inzetten om geurhinder op te speuren. Aan de hand van getuigenissen van dit geurpanel wint EcoWerf informatie in over de tijdstippen en de graad van de veroorzaakte geurhinder. Hiervan wordt maandelijks een verslag gemaakt en worden de mogelijke oorzaken onderzocht. Zo kan EcoWerf bijsturen waar nodig.

Overdekte transportbandDe laatste jaren is de geurhinder aanzienlijk afgenomen dankzij inspanningen van EcoWerf. Het opgehaalde gft wordt nu opgeslagen in een overdekte stortbunker, die voorzien is van een snelsluitende poort. Hierdoor kan bij het binnen- en buitenrijden van de vrachtwagens nauwelijks nog verontreinigde lucht ontsnappen. Via de overdekte transportband vertrekt het gft naar de composteerhal. Daar voeren afzuigbuizen de verontreinigde lucht naar biofilters. De lucht van het composteerproces zelf passeert ook eerst de filters alvorens in de omgeving terecht te komen. De narijping van de compost gebeurt - in tegenstelling tot vroeger - volledig overdekt.

Meer gedetailleerde info vind je bij 'afvalverwerking'.

Kom je graag een kijkje nemen? Je kan als groep of vereniging een geleid bezoek aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen.

Naar boven

Afzuigbuis

 

Laatste aanpassing: 11/02/2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak