naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > RECYCLAGEPARKEN > Parken

Parken

26 recyclageparken

In 1986 openden de eerste containerparken uitgebaat door EcoWerf. Vandaag zijn dat er 26, verspreid over heel het werkingsgebied. Deze containerparken gaan nu door het leven als 'recyclageparken', omdat die term veel beter de lading dekt. De recyclageparken in de gemeenten Bierbeek en Kortenaken worden niet uitgebaat door EcoWerf, maar door de gemeente zelf.

We doen steeds meer ons best om de afvalberg te verkleinen en zo goed mogelijk te sorteren. EcoWerf en haar gemeenten zorgen ervoor dat afval zo nuttig mogelijk wordt ingezet, want er zit veel recycleerbaar materiaal bij. EcoWerf laat dat door gespecialiseerde bedrijven verwerken tot grondstoffen voor nieuwe producten.

Recyclage is niet mogelijk zonder jouw hulp: afval correct sorteren is een absolute voorwaarde. En ook stoffen waar je in eerste instantie niet bij stilstaat, zoals verfresten, kaarsresten of wijnkurken kan je een tweede leven schenken. Samen proberen we zoveel mogelijk afval te hergebruiken en te recycleren. Door deze afvalstoffen goed te sorteren en in de juiste container te deponeren op het recyclagepark, kunnen ze zo veel mogelijk gerecycleerd worden. Maak hier maximaal gebruik van: het recyclagepark is immers niet het eindpunt, maar de start van een nuttige toepassing voor allerlei afvalstoffen. Een deel van het afval, namelijk klein gevaarlijk afval (kga)afgedankte elektrische en elektronische apparaten (elektro) en asbestcement (eterniet) kan je zelfs gratis kwijt op alle recyclageparken van EcoWerf.

Masterplan recyclageparken

In 2016 ontving EcoWerf in totaal 845.000 bezoeken op haar recyclageparken, goed voor 52.000 ton afval. Dat is een derde van de totale hoeveelheid afval die EcoWerf inzamelde. 80 parkwachters zorgen er voor een efficiŽnte dienstverlening. Bij EcoWerf doen we er alles aan om jouw bezoek aan onze recyclageparken zo aangenaam mogelijk te maken. In januari 2017 zijn we gestart met ons Masterplan recyclageparken. Hiermee zorgen we ervoor dat binnen 8 jaar alle inwoners in ons werkingsgebied op elk recyclagepark terechtkunnen. Gebruiksvriendelijker, efficiŽnter en tegen een transparante kostprijs! Momenteel kunnen inwoners van Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Keerbergen, Kortenberg, Landen, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen en Tremelo terecht op 11 DifTar-gewichtsparken.

Raadpleeg de algemene folder (921 kB pdf-bestand) om te weten welk afval je naar het recyclagepark mag brengen. Voor de kostprijs en de specifieke informatie voor jouw recyclagepark, klik je op de naam van je gemeente bij 'Informatie per gemeente'.

Zin in een rondleiding op het recyclagepark? EcoWerf organiseert rondleidingen voor scholen en verenigingen.

Openingsuren

Openingsuren recyclageparken uitgebaat door EcoWerf:

  Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Recyclage-
parken
EcoWerf*
12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
09.00 -
16.00 uur
*Recyclageparken in Begijnendijk, Bertem (ook toegankelijk voor inwoners Huldenberg), Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Holsbeek, Keerbergen, Kortenberg, Landen, Leuven (park te Wilsele, Heverlee en Kessel-Lo), Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen en Tremelo.
Uitgezonderd:
Bekkevoort Gesloten 12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
Gesloten 09.00 -
16.00 uur
Boutersem 12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
Gesloten 12.30 -
19.30 uur
09.00 -
16.00 uur
Geetbets 12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
Gesloten 12.30 -
19.30 uur
09.00 -
16.00 uur
Glabbeek Gesloten Gesloten 12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
09.00 -
16.00 uur
Hoegaarden** Gesloten Gesloten Gesloten Gesloten 09.00 -
16.00 uur
Linter Gesloten 12.30 -
19.30 uur
Gesloten 12.30 -
19.30 uur
09.00 -
16.00 uur
Zoutleeuw
12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
Gesloten 12.30 -
19.30 uur
09.00 -
16.00 uur

Alle EcoWerf-recyclageparken zijn gesloten op maandag, zondag en feestdagen.

De inwoners van gemeenten met een DifTar-gewichtspark hebben sinds 1 januari 2017 toegang tot elkaars recyclagepark. Inwoners van Glabbeek, Haacht, Herent, Keerbergen, Kortenberg, Landen, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen en Tremelo kunnen dus op 11 recyclageparken terecht.

** Inwoners van Hoegaarden kunnen naar 12 recyclageparken: recyclagepark Hoegaarden + 11 DifTar-gewichtsparken.

Opgelet: de recyclageparken van Bierbeek en Kortenaken worden niet uitgebaat door EcoWerf, maar door de gemeente:

Naar boven

Feestdagenregeling

Alle EcoWerf-recyclageparken zijn in 2019 gesloten op:

 • Dinsdag 1 januari 2019: Nieuwjaar
 • Donderdag 25 april 2019: Opleiding voor parkwachters
 • Woensdag 1 mei 2019: Dag van de Arbeid
 • Donderdag 30 mei 2019: O.L.H.-Hemelvaart
 • Donderdag 15 augustus 2019: O.L.V.-Hemelvaart
 • Donderdag 17 oktober 2019: Opleiding voor parkwachters
 • Vrijdag 1 november 2019: Allerheiligen
 • Dinsdag 24 december: kerstavond: opgelet, recyclagepark gesloten om 16.00 uur
 • Woensdag 25 december 2019: Kerstmis
 • Dinsdag 31 december 2019: oudejaarsavond: opgelet, recyclagepark gesloten om 16.00 uur
 • Woensdag 1 januari 2020: Nieuwjaarsdag

Op alle andere dagen zijn de recyclageparken open volgens de normale openingsuren.

Opgelet: de recyclageparken van Bierbeek en Kortenaken worden niet uitgebaat door EcoWerf, maar door de gemeente. Ze hebben een andere feestdagenregeling:

Naar boven

Informatie per gemeente

Raadpleeg het kaartje hieronder en klik op je gemeente voor gedetailleerde informatie over de openingsuren, de verschillende fracties en de kostprijs ervan (Ī100 kB PDF-bestand).

Voor recyclageparken uitgebaat door de gemeente (Bierbeek en Kortenaken) word je doorverwezen naar de website van de gemeente.

Alle algemene informatie (sorteerinfo, reglement ...) vind je terug in de recyclageparkfolder (921 kB pdf-bestand)

Aangesloten gemeenten

Naar boven

Soorten recyclageparken

In het werkingsgebied van EcoWerf bestaan er 3 types van parken. De DifTar-recyclageparken, wat staat voor geDifferentieerde Tarieven, kan je onderscheiden in volumeparken en gewichtsparken. Daarnaast bestaat ook nog steeds het traditioneel recyclagepark. Hieronder vind je de drie soorten op een rijtje:

 • DifTar-volumepark

Op het volumepark wordt het afval dat je aanbiedt aangerekend volgens het volume. Als je met een aanhangwagen komt, betaal je meer dan wanneer je bijvoorbeeld te voet of met de auto komt. Elk gezin heeft jaarlijks recht op een aantal gratis toegangsbeurten Dit aantal wordt bepaald door de gemeente.

De volgende gemeenten hebben een volumepark: Bekkevoort, Bertem (samen met Huldenberg), Boortmeerbeek, Boutersem, Leuven (parken te Wilsele, Heverlee en Kessel-Lo), Hoegaarden, Holsbeek, Linter. Informatie per gemeente.

Meer informatie over het Diftar-volumepark.

 • DifTar-gewichtspark

Het gewichtspark heeft een gratis gedeelte en werkt daarnaast met weegbruggen. De brug bij de ingang weegt je wagen in volle toestand en na je bezoek in lege toestand. Het gewicht van het aangeboden afval bepaald dus de prijs.

De volgende gemeenten hebben een gewichtspark: Glabbeek, Haacht, Herent, Keerbergen, Kortenberg, Landen, Lubbeek, Tienen, Tremelo, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem. Informatie per gemeente.

Meer informatie over het Diftar-gewichtspark.

 • Traditioneel park

Op het traditioneel recyclagepark betaal je met stickers of een beurtenkaart. Deze zijn verkrijgbaar op het gemeentehuis van jouw gemeente. De volgende gemeenten hebben een traditioneel recyclagepark: Begijnendijk, Geetbets, Oud-Heverlee, Tielt-Winge en Zoutleeuw. Informatie per gemeente.

Naar boven

Tips voor een vlot bezoek aan het recyclagepark


 Algemene tips:

 • Sorteer je afval vooraf thuis, zo verloopt je bezoek aan het recyclagepark stukken vlotter.
 • Hou je toegangskaart of bewijs van woonplaats klaar.
 • Kom op tijd, ten laatste een kwartier voor sluitingstijd. Dan heb je alle tijd om rustig het meegebrachte afval in de juiste container te deponeren.
 • Open je koffer op aanvraag.
 • Twijfel je over de sorteerregels? Vraag de parkwachter om inlichtingen. Hij is er om je te helpen. Bekijk onze folder (600 kB PDF-bestand) voor meer info over de verschillende afvalsoorten die je kwijt kan op het recyclagepark.
 • Respecteer de parkwachter en zijn/haar beslissing.
 • Laat kleine kinderen niet alleen rondlopen. Het recyclagepark is immers niet op kindermaat gemaakt.
 • Alleen de aangegeven afvalsoorten worden aanvaard. Kies je gemeente voor meer info over het recyclagepark in jouw gemeente.
 • Laat geen zwerfvuil achter en ruim gemorst afval op.
 • Er mag geen afval uit de containers meegenomen worden.
 • Breng je zware voorwerpen of grote hoeveelheden naar het recyclagepark, die je in je eentje moeilijk kan uitladen? Breng dan een helpende hand mee, zodat je er op het recyclagepark niet alleen voor staat.
 • Er geldt een rookverbod op het recyclagepark. Je sigaret doven kan in de voorziene zone.

Tips voor een vlot bezoek aan een DifTar-gewichtspark.

Tips voor een vlot bezoek aan een DifTar-volumepark.

Naar boven 

Laatste aanpassing: 02/01/2019

Containerpark Scherpenheuvel-ZichemContainerpark Heverlee, Kessel-lo, Leuven centraal, Wijgmaal, Wilsele dorpContainerpark Tielt-WingeContainerpark HaachtContainerpark BekkevoortContainerpark BoortmeerbeekContainerpark BierbeekContainerpark TienenContainerpark RotselaarContainerpark KortenbergContainerpark BoutersemContainerpark BertemContainerpark BegijnendijkContainerpark TremeloContainerpark Oud-HeverleeContainerpark LandenContainerpark LinterContainerpark ZoutleeuwContainerpark HerentContainerpark HuldenbergContainerpark LubbeekContainerpark KortenakenContainerpark GlabbeekContainerpark HoegaardenContainerpark HolsbeekContainerpark KeerbergenContainerpark Geetbets

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak