naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Hergebruik

Hergebruik

Afval versus nieuwe spulletjes

Afval voorkomen blijft de beste manier om de afvalberg zo klein mogelijk te houden. Daarnaast is ook hergebruik een belangrijke troef. Hergebruik staat dan ook op de 2e trede op de ladder van Lansink – de ladder die de hiërarchie van het afvalbeleid voorstelt.

Enerzijds kan je afval vermijden door zoveel mogelijk duurzame en herbruikbare goederen aan te kopen, in plaats van wegwerpmaterialen. Kijk hieronder voor meer tips. Anderzijds kan je ook vermijden dat spullen die nog in goede staat zijn, maar die je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt, bij het afval belanden. Via het kringloopcentrum krijgen deze spullen en tweede leven en kan je iemand anders gelukkig maken met jouw ‘afval’.

Tips voor hergebruik
De Kringwinkel
De weggeefwinkel ‘Huisje van Overvloed’(Leuven)

Tips voor hergebruik

Koop herbruikbare spullen, bijvoorbeeld: in plaats van wegwerpproducten zoals:
herbruikbare luiers wegwerpluiers
scheermachine wegwerpscheermesje
schotelvod, handdoek, stoffen servet keukenpapier
oplaadbare batterijen wegwerpbatterijen
brooddoos aluminiumfolie
herbruikbare boodschappentas of plooibox plastic wegwerpzakje
herbruikbare of navulbare verpakkingen wegwerpverpakkingen
glazen flessen met statiegeld glazen flessen zonder statiegeld of plastic flessen
stoffen zakdoeken papieren zakdoeken
thermos of drinkbus plastic flesje, blikje of drankkartons
herbruikbaar servies plastic wegwerpservies
vulpen of navulbare pen plastic wegwerpbalpen
... ...

Naar boven

De Kringwinkel

Oud versus nieuw

In De Kringwinkel kan je terecht met alle herbruikbare goederen die nog in goede staat en verkoopbaar zijn. Je kan de goederen zelf binnenbrengen of gratis aan huis laten ophalen. Voor elektr(on)ische toestellen (aeea) en fietsen maakt De Kringwinkel een uitzondering. Deze worden altijd aanvaard, zelfs als ze stuk zijn*.

 *Opgelet, op het recyclagepark worden fietsen of elektr(on)ische toestellen die nog hersteld kunnen worden niet aanvaard bij de herbruikbare goederen. Ze gaan automatisch naar de container met oude metalen (fietsen) of bij de afgedankte elektr(on)ische toestellen (aeea) voor recyclage. Ze worden dan gerecycleerd, niet hergebruikt.

Goederen die in perfecte staat zijn, worden rechtstreeks in De Kringwinkel aangeboden tegen een lage prijs. Andere toestellen ondergaan een kleine herstelling. Dankzij De Kringwinkel komen jouw afgedankte maar nog bruikbare voorwerpen niet bij het afval terecht. Jaarlijks zamelt De Kringwinkel meer dan 56.000 ton goederen in. Hierdoor verkleint de afvalberg en wordt een CO2-uitstoot van meer dan 45.000 ton uitgespaard. De inkomsten uit de verkoop dienen hoofdzakelijk om arbeidsplaatsen te creëren en te behouden voor mensen die weinig kansen hebben op de arbeidsmarkt. De Kringwinkel biedt aan meer dan 3.500 mensen in Vlaanderen een job en begeleiding en vervult zo dus ook een sociale functie.

Logo De Kringwinkel HagelandDe Kringwinkel Hageland

*Gratis inzameling in volgende EcoWerf-gemeenten: Begijnendijk, Bekkevoort, Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Zoutleeuw.

Meer info vind je op de website van De Kringwinkel Hageland

Logo De Kringwinkel SpitDe Kringwinkel SPIT

*Gratis inzameling in volgende EcoWerf-gemeenten: Leuven, Oud-Heverlee, Haacht, Rotselaar, Boortmeerbeek, Bertem, Keerbergen, Lubbeek, Huldenberg, Kortenberg, Bierbeek, Herent.

Meer info vind je op de website van De Kringwinkel SPIT

Naar boven

De weggeefwinkel

Huisje van Overvloed

Ken jij dat ook? Van die spulletjes die al jaren onaangeroerd in of op de kast staan, zaken waaraan je gehecht bent maar die je nooit gebruikt, of cadeautjes waar je niets mee bent. Dan is er goed nieuws: je kan er iemand blij mee maken én een origineel en duurzaam geschenk kiezen voor jezelf, een geliefde of -waarom niet - een wildvreemde ...

Geven en nemen

De weggeefwinkel is gratis en voor iedereen: iedereen kan één of enkele spulletjes uit de winkel mee naar huis nemen. Kijk thuis eerst even rond of je zelf nog spulletjes hebt die nog goed zijn, maar die je best kan missen. Deze kan je binnenbrengen wanneer je komt (enkel hanteerbare spulletjes, ook kledij). Zo blijft de winkel draaien, volgens het kringloopprincipe. De bedoeling is overvloed te delen, samenhorigheid te versterken en het milieu te sparen.

HUISJE VAN OVERVLOED:
Locatie: Brouwersstraat 47, 3000 Leuven. Contactgegevens: 016/23 27 22 of info@silencium.tk

Meer info: http://www.leuvendorp.be/

Naar boven

Laatste aanpassing: 08/02/2018

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak