naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > HUIS AAN HUIS > Winterweer

Winterweer kan afvalinzamelingen bemoeilijken

Inzameling mogelijk gehinderd

Winterweer bemoeilijkt afvalinzameling

 

Wat als je afval niet werd opgehaald?

Wat met een volle grijze restafvalcontainer (DifTar)?

Tips om vastgevroren containerinhoud te vermijden

Tips om je stoep sneeuw- en ijsvrij te houden

 

Winterse buien, sneeuw en ijzel kunnen het verkeer behoorlijk in de war sturen. Het spreekt voor zich dat ook de huis-aan-huisinzameling van afval hieronder kan lijden. De ophaaldienst probeert overal langs te gaan, ook op plaatsen waar de strooidiensten niet komen. Maar de kans bestaat dat het in bepaalde straten niet mogelijk is veilig afval in te zamelen. Het kan dus zijn dat jouw afval niet wordt meegenomen op de dag van de inzameling. EcoWerf vraagt de inwoners begrip voor deze situatie.

 

Opgelet! Denk eraan dat je er voor verantwoordelijk bent om de stoep voor je huis sneeuw- en ijsvrij te houden. Zo kunnen ook onze laders het afval inzamelen zonder ongelukken. Tips om je stoep toegankelijk te houden.

 

Wat als je afval niet werd opgehaald?

 

Als de ophaalwagen wegens de winterse staat van het wegdek niet is langsgekomen op de vastgelegde dag, haal dan je afval terug binnen en bied het aan bij de volgende ophaalronde. Indien er, in samenspraak met je gemeente- of stadsbestuur, een extra inzameling georganiseerd wordt, dan zal dit via verschillende kanalen gecommuniceerd worden, waaronder deze website.

 

Naar boven

 

Wat met een volle grijze restafvalcontainer (DifTar)?

 

Wordt je afval ingezameld in een grijze container met chip (DifTar-systeem) en is deze vol? Dan kan je uitzonderlijk* de eerstvolgende inzameling een of meerdere extra zakken naast je container plaatsen. Je hoeft dit niet vooraf te melden aan EcoWerf (DifTar). Let er wel op dat elke extra zak die je naast de container plaatst, ook in de container past. Zo kan de lader je afval wegen. Je betaalt maar voor 1 aanbieding.

*Deze procedure geldt enkel indien bij winterweer het afval om veiligheidsredenen niet werd ingezameld.

 

Naar boven

 

Tips om vastgevroren containerinhoud te vermijden

 

Winterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de containerinhoud vastvriest en EcoWerf de container niet kan ledigen. Vooral gft-afval bevat veel vocht en vriest daardoor snel vast in de container.

Bleef er (vastgevroren) afval achter in je container? Neem de container terug binnen en bied hem opnieuw aan bij volgende inzameling. Volg onderstaande tips.

 

Een aantal acties die je kan ondernemen om een bevroren containerinhoud te voorkomen:

 

 • Plaats bij voorkeur je afval ís ochtends tegen 07.00 uur buiten (maar niet later!), in plaats van de avond voordien. Zo voorkom je dat de inhoud van de container vastvriest, of dat je afval minder zichtbaar wordt door sneeuwval.

 • Bewaar je afvalcontainer binnen (bv. in de garage) of op een windluwe plaats.

 • Gebruik bij vriesweer laagjes krantenpapier in de gft-container, laat vochtig keukenafval eerst even drogen en maak het materiaal los met een lang voorwerp de ochtend van de lediging.

 

Ter info: afval dat achterbleef in je DifTar-container werd niet aangerekend. De container wordt immers gewogen voor en na de lediging. Enkel het verschil (= afval dat uit de container gegaan is) wordt aangerekend.

 

Naar boven

 

Tips om je stoep sneeuw- en ijsvrij te houden

 

Bij sneeuw of ijzel ben je verplicht om de voetpaden voor je huis, aanhorigheden en bebouwde of onbebouwde percelen die je bezit, vrij te maken en gladheid te voorkomen. Dit doe je zo:

 

 • Strooien zonder eerst sneeuw te ruimen heeft geen effect.
 • Sneeuw ruimen doe je het best met een sneeuwschop of met een harde borstel of trekker.
 • Bij aangevroren sneeuw- en ijslagen werk je best met een schop.
 • Verwijder tijdig de ontdooide smurrie voor ze opnieuw kan aanvriezen.
 • Let op: gooi geen sneeuw op de rijweg en op het fietspad en houd de rioolputjes vrij. Zorg er ook voor dat je afval bereikbaar blijft: onze ophaaldienst dankt je! 
 • Maak zuinig gebruik van zout.
 • Giet bij vriesweer nooit water op de stoep.
 • Wacht om je auto te wassen tot het dooit.
 • Wanneer je bij hevige sneeuwval niet thuis bent, ruim dan zo snel mogelijk na je thuiskomst.
 • Ben je voor langere tijd afwezig, bijvoorbeeld met vakantie, vraag dan aan iemand anders om je voetpad sneeuw- en ijsvrij te maken. Jij blijft immers verantwoordelijk.

 

Naar boven

Laatste aanpassing: 22/02/2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak