naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > RECYCLAGEPARKEN > DifTar

DifTar

Kampioen in lichtgewicht

De inzameling en de verwerking van afval kost handenvol geld aan de gemeenschap. Hoewel de hoeveelheid afval de laatste jaren minder snel stijgt, past EcoWerf reeds in 23 gemeenten het DifTar-principe toe om de afvalberg te verkleinen. Hierbij geldt het principe: wie afval voorkomt, bespaart een hoop geld. DifTar Kampioen

Met het DifTar-systeem worden de afvalverwerkingskosten eerlijk verdeeld. DifTar staat voor geDifferentieerde Tarieven en wil zeggen dat je enkel betaalt voor de hoeveelheid afval die je aanbiedt.

Door milieubewust aan te kopen, goed te sorteren en thuis te composteren, kan je veel geld uitsparen. Het is dus in jouw voordeel om zo weinig mogelijk afval te produceren en zo veel mogelijk te sorteren en te hergebruiken.

Het DifTar-systeem kan toegepast worden bij de inzameling van afval aan huis en/of bij de inzameling van afval op het recyclagepark.

DifTar-recyclageparken

Er bestaan 2 soorten DifTar-recyclageparken: 

 • Een gewichtspark waar een onderscheid gemaakt wordt tussen betalende fracties en gratis fracties. De betalende fracties worden gewogen en je betaalt hiervoor per kg en per fractie.
 • Een volumepark waar je een toegangsretributie betaalt op basis van het volume van het voertuig, ongeacht het soort afval en de hoeveelheid die je aanvoert.

Voor de toegang tot een DifTar-recyclagepark heb je een persoonlijke toegangskaart nodig. Vraag deze aan bij je gemeente. Inwoners van Landen, Leuven, Scherpenheuvel-Zichem en Tienen hebben geen toegangskaart nodig, zij krijgen toegang met behulp van hun elektronische identiteitskaart.

Binnen het werkingsgebied van EcoWerf werken momenteel 21 recyclageparken voor 18 gemeenten volgens het principe van geautomatiseerde DifTar.

Naar boven

DifTar-gewichtspark

Het gewichtspark werkt met twee weegbruggen. De weegbrug bij de ingang van het park weegt je wagen gevuld met afvalstoffen. De weegbrug bij de uitgang weegt je wagen nadat je het afval in de containers achtergelaten hebt. Het gewicht van het aangeboden afval bepaalt dus de prijs. Let wel op, wanneer je meerdere afvalstoffen tegelijk aanbiedt, betaal je altijd de duurste afvalsoort. Rij dus verschillende keren over de weegbrug als je verschillende soorten afval aanbiedt. Zo betaal je steeds de correcte prijs.

11 van de 26 EcoWerf-recyclageparken zijn DifTar-gewichtsparken. Je vindt deze recyclagerparken in volgende gemeenten: Glabbeek, Haacht, Herent, Keerbergen, Kortenberg, Landen, Lubbeek, Tienen, Tremelo, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem. Meer informatie per gemeente.

Naar boven

Tips voor een vlot bezoek aan een gewichtspark

Tips:

 • Om toegang te krijgen tot het recyclagepark heb je een toegangskaart nodig (uitgezonderd inwoners van Landen, Tienen en Zichem). Deze kan je aanvragen bij je gemeente.
 • Het gewichtspark heeft twee ingangen: een voor betalende afvalstoffen en een voor gratis afvalstoffen. Schik dus je afval vooraf in de auto zodat je het afval makkelijk per soort kwijt kan.
 • Kga, aeea en asbestcement (eterniet) kan je steeds gratis kwijt op het recyclagepark. Let wel op, als je naast deze gratis afvalsoorten betalende afvalsoorten aanbrengt, betaal je voor de betalende afvalsoorten naargelang het gewicht.
 • Heb je verschillende afvalstoffen bij? Rij dan meerdere malen over de weegbrug. Zo betaal je de correcte prijs voor je afval. Bied je alle afvalsoorten samen aan, dan wordt de duurste afvalsoort aangerekend.

Naar boven

Diftar-volumepark

Op het volumepark wordt het afval dat je aanbiedt aangerekend volgens het volume van je voertuig. Kom je te voet, met de kruiwagen, fiets of auto, dan betaal je 2,50 euro. Hangt er aan je wagen een aanhangwagen, dan betaal je meer (7,50 euro) omdat je ook een groter volume afval aanbrengt. In een aantal gemeenten heeft elke gezin jaarlijks recht op een aantal gratis toegangsbeurten. Opgelet: de gratis beurten worden nooit in rekening gebracht bij het aanbrengen van afval met een bestelwagen. Voor kmo's geldt er een apart tarief. Vanaf een bepaald aantal bezoeken, telt ook voor particulieren het kmo-tarief (zie folder van jouw recyclagepark).

Volumetarief op basis van het voertuig Tarief particulier Tarief kmo
Auto, fiets, voetganger, kruiwagen € 2,50 € 5,00
Aanhangwagen (max 2m³) € 7,50 € 15,00
Bestelwagen (max 4 m³) € 20,00 € 20,00
Extra tarief voor de aanbieding van grofvuil    
Per begonnen pakket van 0,5 m³ * € 5,00 € 5,00
Volledige perskamer (2,5 m³) € 20,00 € 20,00
* Voor een aantal stukken grofvuil betaal je een vast tarief:    
zetel 1-zit € 5,00 € 5,00
1-persoonsmatras € 5,00 € 5,00
1-persoonsbed € 5,00 € 5,00
zetel 2-zit € 10,00 € 10,00
2-persoonsmatras € 10,00 € 10,00
2-persoonsbed € 10,00 € 10,00
zetel 3-zit € 15,00 € 15,00
stoel (2 stuks) € 5,00 € 5,00
(tuin)tafel) € 5,00 € 5,00

Opmerking tarief voor kmo's: EcoWerf zamelt van kmo's enkel met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen in. Deze zijn van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid als huishoudelijke afvalstoffen. Afvalstoffen ontstaan door een industriële, ambachtelijke of wetenschappelijke activiteit zijn niet toegestaan.

Momenteel baat EcoWerf 10 parken uit als DifTar-volumepark. Deze volumeparken bevinden zich in volgende gemeenten: Bekkevoort, Bertem&Huldenberg, Boortmeerbeek, Boutersem, Leuven (parken te Wilsele, Heverlee en Kessel-Lo), Hoegaarden, Holsbeek, Linter. Meer informatie per gemeente.

Naar boven

Tips voor een vlot bezoek aan een volumepark

Tips:

 • Om toegang te krijgen tot het recyclagepark heb je een toegangskaart nodig. Deze kan je aanvragen bij je gemeente. Op de drie recyclageparken van Leuven volstaat je elektronische identiteitskaart om toegang te krijgen tot het recyclagepark.
 • Gebruik je gratis beurten (als deze door de gemeente werden toegekend) zo efficiënt mogelijk. Spaar je afval dus zo veel mogelijk op en ga niet voor één stuk afval naar het recyclagepark.
 • Voor grofvuil betaal je steeds 5 euro per volume van 0,5 m³ of 20 euro voor een volledige perskamer van 2,5 m³. Kga, aeea en asbestcement (eterniet) kan je steeds gratis kwijt op het recyclagepark (er wordt geen toegangsbeurt aangerekend). Let wel op, als je naast deze gratis afvalsoorten ook betalende afvalsoorten aanbrengt, gebruik je een gratis beurt op of betaal je voor de betalende afvalsoorten naargelang het volume. Enkele voorbeelden (voor particulieren):
  • Voorbeeld 1: Je komt naar het recyclagepark met frituurolie, een lege pot verf en enkele batterijen: volledig gratis.
  • Voorbeeld 2: Je komt naar het recyclagepark met frituurolie, een lege pot verf, batterijen en papier: je betaalt een toegangsbeurt van 2,50 euro voor een wagen, 7,50 euro voor wagen met aanhangwagen, 20 euro voor bestelwagen of je gebruikt één van de jaarlijks gratis beurten. Tip: geef papier mee met de gratis huis-aan-huisinzameling.
  • Voorbeeld 3: Je komt naar het recyclagepark met frituurolie, een lege pot verf, batterijen, papier en een aantal stukken grofvuil (waarvoor geen vast tarief werd bepaald): je betaalt een toegangsbeurt van 2,50 euro voor een wagen, 7,50 euro voor wagen met aanhangwagen, 20 euro voor bestelwagen of je gebruikt één van de jaarlijks gratis beurten. Daarenboven betaal je € 5,00 per 0,5 m³ of € 20,00 voor een perscontainer (2,5 m³) grofvuil.
  • Voorbeeld 4: Je komt naar het recyclagepark met frituurolie, een lege pot verf, batterijen, papier en een tweepersoonsmatras: je betaalt een toegangsbeurt van 2,50 euro voor een wagen, 7,50 euro voor wagen met aanhangwagen, 20 euro voor bestelwagen of je gebruikt één van de jaarlijks gratis beurten. Daarenboven betaal je vast tarief van 10 euro voor de tweepersoonsmatras.

Naar boven

Resultaten DifTar-invoering op een recyclagepark

De totale aangevoerde hoeveelheid afval in kilogram per inwoner daalt met ongeveer 50%.

Naar boven

Verkoop voorverpakte compost op het DifTar-recyclagepark

Op het DifTar-recyclagepark kan je terecht voor de aankoop van voorverpakte compost. Voor een zak compost van 40 liter betaal je 3 euro (incl. btw). Betalen kan enkel via Bancontact.

De compost wordt aangemaakt in de composteerinstallatie van EcoWerf en draagt het Vlaco-kwaliteitslabel.

Voor de aankoop van grote hoeveelheden compost of voor informatie over de samenstelling en het gebruik, kan je terecht op het nummer 0800/97 0 97.

Naar boven

Mijn EcoWerfMeer informatie

Heeft jouw gemeente een DifTar-recyclagepark, registreer je dan op Mijn EcoWerf. Registratie gebeurt met de eID van de referentiepersoon of met een zelfgekozen gebruikersnaam. Hou ook je klantnummer bij de hand (terug te vinden op de betalingsuitnodiging of contacteer EcoWerf). Via ‘Mijn EcoWerf’ kan je je afvalleveringen op het recyclagepark bekijken.

Heb je nog vragen? Neem dan eens een kijkje op de FAQ’s-Pagina. Is jouw vraag hiermee nog niet beantwoord, neem dan contact op met de DifTar-dienst: stuur een e-mail of 0800/ 97 0 97 (druk 1).

Naar boven

Laatste aanpassing: 07/12/2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak