naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > HUIS AAN HUIS > DifTar

DifTar, kampioen in licht gewicht!DifTar

Kampioen in lichtgewicht

De inzameling en de verwerking van afval kost handenvol geld aan de gemeenschap. Hoewel de hoeveelheid afval de laatste jaren minder snel stijgt, past EcoWerf reeds in 23 gemeenten het DifTar-principe toe om de afvalberg te verkleinen. Hierbij geldt het principe: wie afval voorkomt, bespaart een hoop geld.

Met het DifTar-systeem worden de afvalverwerkingskosten eerlijk verdeeld. DifTar staat voor geDifferentieerde Tarieven en wil zeggen dat je enkel betaalt voor de hoeveelheid afval die je aanbiedt.

Door milieubewust aan te kopen, goed te sorteren en thuis te composteren, kan je veel geld uitsparen. Het is dus in jouw voordeel om zo weinig mogelijk afval te produceren en zo veel mogelijk te sorteren en te hergebruiken.

Het DifTar-systeem kan toegepast worden bij de ophaling van afval aan huis en/of bij de inzameling van afval op het recyclagepark. Klik hier voor meer informatie over de werking van een DifTar-recyclagepark.

Over de DifTar-ophaling aan huis vind je hieronder meer informatie:

Naar boven

Diftar-gemeenten

Reeds 21 EcoWerf-gemeenten werken voor de huis-aan-huisophaling volgens het DifTar-principe: Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Geetbets, Haacht, Herent, Hoegaarden, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo, Rotselaar en Zoutleeuw. Het huisvuil en gft worden in deze gemeenten via de grijze (huisvuil) en groene (gft) afvalcontainer opgehaald. Sinds november 2011 wordt in de gemeente Bertem ook papier en karton opgehaald in gele DifTar-containers.

Wordt het afval in jouw gemeente opgehaald via het DifTar-systeem, registreer je dan op de website http://www.mijnecowerf.be/. Meer informatie.

Het DifTar-systeem startte in 2005 met 15.200 aansluitpunten. Na de tweede fase evolueerde dit aantal tot 33.000 aansluitpunten, om na de fase 3 te komen op 60.000 aansluitpunten. Na de invoering van DifTar in Geetbets begin 2011, stond de balans op 65.000 aansluitpunten. In april en mei 2015 gingen respectievelijk Landen en Herent van start met de DifTar-ophaling aan huis. Het aantal aansluitpunten belandt hiermee op 81.000. In januari 2016 startte Scherpenheuvel-Zichem met de ophaling van huisvuil en gft via DifTar; begin februari 2016 volgde Oud-Heverlee. Op 19 februari 2016 stapte ook Huldenberg mee op de DifTar-boot. In totaal bereikt DifTar zo de kaap van 100.000 aansluitpunten.

Naar boven

DifTar-afvalcontainers

Huisvuil en gft

De ophaling aan huis van gewoon huisvuil gebeurt in een grijze container. Voor de ophaling van gft (groente-, fruit- en tuinafval) heb je een groene container nodig. Je kan kiezen voor een container van 40 liter, 120 liter of 240 liter. Heb je nog geen gft- en /of huisvuilcontainer, dan kan EcoWerf deze bij jou aan huis komen leveren. Wil je overgaan tot thuiscomposteren, dan kan EcoWerf de groene container terugnemen.

DifTar-containers 

Ben je een nieuwe inwoner van een DifTar-gemeente, laat dan via het gemeentehuis weten welke container(s) je wenst. Daarna ontvang je een telefoontje om af te spreken wanneer EcoWerf de container(s) komt afleveren of de nodige aanpassingen (chip installeren en barcodesticker kleven) komt uitvoeren.

Alle containers krijgen een barcodesticker, voorzien van jouw adres, een sticker met de sorteerregels én een elektronische chip. In deze chip worden naast jouw adresgegevens ook alle gegevens van de laatste 30 ledigingen, met vermelding van het opgehaalde gewicht, opgeslagen.

Papier en karton

De EcoWerf-gemeente Bertem is de eerste gemeente in Vlaanderen die DifTar-containers gebruikt voor de ophaling van papier en karton. Dankzij de containers wordt papier ophalen een stuk makkelijker voor de inwoners, de laders en de gemeente: zo moeten de inwoners het papier niet meer in pakketjes samenbinden of kartonnen dozen zoeken om het papier in aan te bieden. De inwoners en laders moeten ook niet meer zeulen met zware stapels papier. Wanneer het regent blijft het papier mooi droog, wat zorgt voor een betere kwaliteit van de papiervezels bij recyclage. Tot slot kunnen er dankzij de gesloten containers geen papiertjes meer gaan rondslingeren en heeft de gemeente minder last van waaivuil.

Net als bij de huisvuil- en gft-containers zijn ook de papiercontainers uitgerust met een barcodesticker en elektronische chip. Hiermee wordt de hoeveelheid papier en het aantal aanbiedingen geregistreerd. In Bertem is de ophaling van papier en karton in containers gratis. Particulieren betalen geen extra kosten voor de huur of lediging van hun papiercontainer. EcoWerf hoopt het papier in de andere gemeenten in de toekomst ook in containers te kunnen ophalen. (Terug)

Hoe bied je je container correct aan?

  • Zet de container op de ophaaldag vóór 07.00 uur 's morgens, of de avond voordien na 22.00 uur buiten.
  • Plaats de container goed zichtbaar aan de straatkant, met het handvat naar de straat gericht.
  • Deksel dicht is verplichtZorg ervoor dat het deksel van de container netjes gesloten is. Openstaande containers bemoeilijken het werk van de laders en verhogen de kans op ongevallen. Let er ook op dat je het maximum toegelaten gewicht niet overschrijdt. Een 40 litercontainer mag maximum 15 kg afval bevatten, voor een 120 litercontainer is dit maximaal 50 kg afval en voor een 240 litercontainer maximaal 80 kg afval. Een overvolle container kan je makkelijk vermijden, in de eerste plaats door je container tijdig aan te bieden. Heb je eenmalig meer afval, neem dan contact op met EcoWerf: 0800/97 0 97. Meer info en tips.

Naar boven

DifTar-ophaalwagen

De ophaalwagens van EcoWerf zijn uitgerust met een weeginstallatie. Tijdens de opwaartse beweging van de container wordt deze automatisch gewogen. Na lediging volgt een tweede automatische weging. Het verschil tussen deze twee wegingen is het gewicht dat aangerekend wordt. Het weegsysteem weegt tot op een halve kilogram nauwkeurig. De kilo’s aangeboden huisvuil en gft bepalen dus je afvalrekening. Vergissingen zijn uitgesloten. Zo wordt afval dat in de container is blijven hangen, niet aangerekend.

Naar boven

Aanrekening

Grijze huisvuilcontainerNa levering of activering van een nieuwe container krijg je een betalingsuitnodiging waarin gevraagd wordt een voorschot te betalen. Dit voorschot is afhankelijk van het type container: 50 euro voor een of meerdere 40 liter- of 120 litercontainers en 100 euro per 240 litercontainer. Telkens je de container aanbiedt, wordt een bedrag van het voorschot afgetrokken. Dit bedrag is de som van de aanbiedingsprijs en de prijs per kilo afval die je aanbiedt. Ook wordt een maandelijkse huurprijs, afhankelijk van het type container, afgetrokken van dit voorschot. Wanneer het voorschot bijna opgebruikt is, ontvang je een nieuwe betalingsuitnodiging.

Raadpleeg hier de algemene betalingsvoorwaarden: algemene betalingsvoorwaarden (16 kB pdf-bestand)

Voor huisvuil gelden de volgende tarieven:

Container Aanbiedingsprijs Prijs/kg             Huur particulier Huur kmo            
40 liter 0,50 EUR/aanbieding 0,25 EUR/kg 0,84 EUR/maand  -
120 liter 0,50 EUR/aanbieding 0,25 EUR/kg 0,84 EUR/maand 1,84 EUR/maand
240 liter 1 EUR/aanbieding 0,25 EUR/kg 1,66 EUR/maand 2,47 EUR/maand
1.100 liter 5 EUR/aanbieding 0,25 EUR/kg 4,58 EUR/maand 7,07 EUR/maand

Voor gft gelden de volgende tarieven:

Container Aanbiedingsprijs Prijs/kg             Huur particulier Huur kmo            
40 liter 0 EUR/aanbieding 0,18 EUR/kg 0,84 EUR/maand  -
120 liter 0 EUR/aanbieding 0,18 EUR/kg 0,84 EUR/maand 1,84 EUR/maand
240 liter 0 EUR/aanbieding 0,18 EUR/kg 1,66 EUR/maand 2,47 EUR/maand

Naar boven

Resultaten invoering DifTar

Tijdens het eerste jaar na invoering van DifTar is er een aanzienlijke daling van de totale hoeveelheid huisvuil merkbaar. De hoeveelheid gesorteerd afval, met name de opgehaalde hoeveelheid papier en karton, stijgt. De sterkste daling situeert zich in de aanbieding van gft-afval. Dat komt omdat het aantal gezinnen dat ervoor kiest om het groente-, fruit- en tuinafval zelf thuis te composteren, toeneemt.

Naar boven

Meer informatie Mijn EcoWerf

Wordt het afval in jouw gemeente opgehaald in DifTar-containers, registreer je dan op http://www.mijnecowerf.be/. Registratie gebeurt met de eID van de referentiepersoon (de persoon aan wie de betalingsuitnodiging gericht is) of met een zelfgekozen gebruikersnaam. Hou ook je klantnummer bij de hand (terug te vinden op de betalingsuitnodiging of contacteer EcoWerf). Via ‘Mijn EcoWerf’ kan je onder meer de ledigingen van je grijze en groene afvalcontainer(s) raadplegen, het saldo van je DifTar-rekening raadplegen, afvalleveringen op het recyclagepark raadplegen en contactgegevens wijzigen.

Heb je nog vragen? Neem dan eens een kijkje op de pagina met veel gestelde vragen (FAQ’s). Is jouw vraag hiermee nog niet beantwoord, neem dan contact op met de DifTar-dienst: stuur een e-mail of 0800/ 97 0 97 (druk 1). (terug)

Naar boven

Laatste aanpassing: 08/03/2019

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak