naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > VERENIGINGEN EN SCHOLEN > Geleide bezoeken

Geleide bezoeken

Kom eens kijken bij EcoWerf

Iedereen produceert afval, de ene al wat meer dan de andere. Afvalsensibilisatie is daarom belangrijk voor elke leeftijdsgroep: hoe beter de mensen geïnformeerd zijn, hoe makkelijker we samen de afvalberg kunnen verkleinen. EcoWerf wil haar steentje bijdragen door te informeren rond afvalpreventie, -verwerking, sorteren en recycleren.

Onze ervaren bedrijfgidsen vertellen je hier graag alles over tijdens een rondleiding. Je hebt de keuze uit 4 verschillende rondleidingen:


Om praktische redenen beperken wij elke groep tot 20 personen. Aanvragen gebeuren uitsluitend door het invullen van het aanvraagformulier op deze website. Omdat wij bedrijfsgidsen moeten zoeken, dient je aanvraag minimaal 3 weken op voorhand te gebeuren.
Het is niet toegelaten het milieubedrijf of het recyclagepark te bezoeken zonder een gids.

Voor scholen of verenigingen die gevestigd zijn in een gemeente die voor afvalpreventie aangesloten is bij EcoWerf is het geleid bezoek gratis!

Leerlingen van De Kraal op bezoek bij EcoWerfHet milieubedrijf

Wat gebeurt er met ons afval nadat de vrachtwagen het heeft opgehaald? Breng een bezoek aan het milieubedrijf en kom alles te weten over de activiteiten van EcoWerf. Bij een bezoek aan het milieubedrijf heb je de keuze uit volgende rondleidingen:

  • Stortbunkers en composteerinstallatie (ca. 1 uur)
  • Stortbunkers, composteerinstallatie en transportsite (ca. 2 uur)
  • Stortbunkers, composteerinstallatie en recyclagepark (ca. 2 uur)

Belangrijke info voor bezoekers

Stortbunkers

De ophaalwagens storten het huisvuil en gft in gigantische stortbunkers. Het huisvuil wordt vervolgens overgeladen in grote containerwagens en afgevoerd naar de verbrandingsoven. Gft blijft ter plaatse en wordt verwerkt tot compost.

De stortbunkers kan je enkel bezoeken in combinatie met een bezoek aan de composteerinstallatie.

Composteerinstallatie

Voor de verwerking van gft bouwde EcoWerf een eigen overdekte composteerinstallatie. Hoe groente-, fruit- en tuinafval omgezet wordt tot compost, krijg je te zien tijdens het bezoek. Je bezoekt eerst de stortbunkers waar je uitleg krijgt over de voorbewerking die het gft ondergaat alvorens het op een transportband naar de composteerhal wordt gebracht. Daarna wandel je via de biofilters, die de geurtjes uit de composteringslucht filteren, naar de controlekamer. Daar wordt via de computer de temperatuur, vochtigheid en ventilatie in het composterend materiaal nauwlettend in de gaten gehouden. Uiteindelijk leidt onze gids je naar de nabewerking van de compostering en de narijpingshal. Het gft is nu volwaardige compost geworden!

Een bezoek aan de stortbunkers en composteerinstallatie duurt ongeveer 1 uur. Je kan je bezoek aan de composteerinstallatie combineren met een bezoek aan het nabijgelegen recyclagepark of een bezoek een de transportsite. Deze rondleidingen duren ongeveer 2 uur.

Elke donderdag zijn er onderhoudswerken in de composteerinstallatie. De deur van de hal staat dan open zodat je een kijkje kan nemen in de hal. Plan je bezoek dus bij voorkeur op een donderdag.

Om veiligheidsredenen kan deze rondleiding (stortbunkers en composteerinstallatie) enkel starten ten laatste om 10.00 uur of na 13.30 uur.

Administratief gebouw   Nabewerking compostering

Transportsite

Tijdens deze rondleiding neem je een kijkje in de stelplaats met ophaalwagens, de spiegelafstelplaats en de overslaghal voor pmd en papier-karton waar je ziet hoe de kraanman papier-karton en pmd overlaadt in grote containerwagens voor afvoer naar de verwerkers. Deze rondleiding wordt steeds voorafgegaan door een bezoek aan de composteerinstallatie. De volledige rondleiding duurt ongeveer 2 uur.

Om veiligheidsredenen kan deze rondleiding (stortbunkers, composteerinstallatie en transportsite) enkel starten ten laatste om 10.00 uur of na 13.30 uur.

 Stelplaats voor ophaalwagens

Overslaghal papier en karton

Belangrijke info voor bezoekers

Wij doen ons uiterste best om de geleide bezoeken zo veilig en vlot mogelijk te laten verlopen. Hou er toch rekening mee dat er heel wat verkeer op het milieubedrijf is. Om veiligheidsredenen kunnen de rondleidingen op het milieubedrijf (stortbunkers, composteerinstallatie en transportsite) enkel starten ten laatste om 10.00 uur of na 13.30 uur. Wij zijn een afvalverwerkend bedrijf ... geurtjes en lawaai zijn dus niet altijd te vermijden!

Voor een geleid bezoek aan de stortbunkers en composteerinstallatie moet je minimum één uur uittrekken. Er kunnen tegelijkertijd 2 geleide bezoeken plaatsvinden. Je kan dit bezoek ook combineren met een bezoek aan de transportsite of aan het nabijgelegen recyclagepark. De rondleiding duurt dan ongeveer twee uur.

Onze rondleidingen zijn geschikt voor leerlingen vanaf de eerste graad van het lager onderwijs tot en met volwassenen. Voor kleutertjes is er een verkorte rondleiding van ongeveer 25 minuten op het recyclagepark mogelijk of een bezoek aan de Kringlooptuin in Wakkerzeel of de Tuinen van Hoegaarden.

Adres: EcoWerf, Aarschotsesteenweg 210, 3012 Wilsele (Leuven). Onze site is bereikbaar met het openbaar vervoer: meer informatie en wegbeschrijving.

Controleer eerst hoe laat je hier kan zijn alvorens een bezoek vast te leggen! Zo kunnen wij het correcte uur van het geleide bezoek aan onze gidsen doorgeven.

Het milieubedrijf kan enkel tijdens de kantooruren bezocht worden: elke weekdag tussen 09.00 en 16.30 uur.

Aanvraagformulier

Naar boven

Het recyclagepark

75% van ons afval is recycleerbaar. Naast de huis-aan-huisinzamelingen wordt ook een heleboel afval ingezameld via de recyclageparken. Momenteel baat EcoWerf 25 parken uit. Je kan een bezoekje brengen aan het park in je gemeente. Dit is steeds onder begeleiding van een gids van EcoWerf. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur.

Gratis bezoek aan het containerpark

Zelf afval sorterenTijdens dit bezoek leidt onze gids je langsheen de containers waarin de meest uiteenlopende recycleerbare materialen verzameld worden: pmd, glas, steenafval, snoeihout enzovoort. Telkens wordt per container nagegaan wat mag en wat niet. Er wordt ook verteld wat er nadien met het afval gebeurt en hoe het gerecycleerd wordt. Kinderen mogen zelf wat afval meebrengen om het in de juiste container te werpen.

Sommige van onze recyclageparken werden uitgerust met een DifTar-systeem. In deze parken bepaalt het aantal kilo's dat je aanlevert of het vervoermiddel waarmee je komt het prijskaartje. Als je een bezoekje brengt aan een DifTar-park zie je hoe dit in zijn werk gaat.

Per bezoek reken je best 50 minuten. Een bezoek aan het recyclagepark van Wilsele kan gecombineerd worden met een bezoek aan het milieubedrijf. In totaal duurt een bezoek dan ongeveer twee uur.

Een bezoek in de voormiddag of op maandagnamiddag is rustiger omdat het recyclagepark dan gesloten is. Hou er wel rekening mee dat er op die momenten meer kans is op lege containers. In de namiddag is er dan weer meer verkeer. Aan jou de keuze!

Een bezoek is enkel mogelijk op weekdagen van 09.00 tot 16.30 uur. Bezoek het recyclagepark bij voorkeur in de voormiddag of op de sluitingsdag.

Aanvraagformulier

Naar boven

De kringlooptuin van Wakkerzeel

In 2003 legde EcoWerf een kringlooptuin aan in Wakkerzeel, in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Haacht en de kerkfabriek. In deze pastorietuin krijg je uitgebreid de gelegenheid om je neus in het groenafval te steken. Met behulp van uitgewerkte praktijkvoorbeelden zie je hoe je jouw tuin kan uitbouwen tot een perfecte kringloop en je bezoekjes aan het recyclagepark met tuinafval kan verminderen. Al eens gedacht aan een takkenwal of een vlechtwerk? In de composthoek kan je zien hoe het groenafval uit de tuin wordt omgezet tot compost. Een bezoek duurt ongeveer 45 minuten.

Kringlooptuin kruidenperken Kringlooptuin  

Voor kinderen van de lagere school werd een speciaal, interactief bezoek voorzien. Gewapend met potjes en vergrootglazen gaan zij op zoek naar beestjes in de tuin en naar kringloopelementen. Er is bovendien de mogelijkheid tot het spelen van een heus compostspel. Dit programma duurt ruim een uur.

Adres: Pastorie van Wakkerzeel, Pastoriestraat 13, Wakkerzeel (Haacht)

Aanvraagformulier

Naar boven

Kringloopwandelen in de Tuinen van Hoegaarden

Meer informatie over een bezoek aan de Tuinen van Hoegaarden.

Naar boven

 

Laatste aanpassing: 07/06/2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak