naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > OVER ECOWERF > Nieuwsarchief > Laat je gebruikte frituurolie of frituurvet niet rondspoken

Laat je gebruikte frituurolie of frituurvet niet rondspoken!

Giet ook jij soms gebruikte frituurolie, fondueolie of frituurvet in je gootsteen, in je wc, bij het restafval, in je tuin of in de riool? Wel dan gaan die vrij rondspoken en ons milieu belasten: verstopping van afvoer en riolen, watervervuiling , … En dat terwijl deze stoffen perfect gerecycleerd kunnen worden!

Er zijn alvast twee goede redenen om uw gebruikte frituurolie, fondueolie of frituurvet op een correcte manier in te zamelen. Ten eerste zijn deze afvalstoffen milieubelastend en ten tweede kunnen ze nuttig gerecycleerd worden. Zo wordt het merendeel van de ingezamelde gebruikte frituuroliën en -vetten verwerkt tot de milieuvriendelijke brandstof biodiesel. Daarnaast zijn er tal van verwerkingsmogelijkheden in producten als pershout, plastic, industriële zepen, smeermiddelen, … Een klein deel wordt verbrand voor de opwekking van groene stroom. In plaats van verloren te gaan, kunnen de gebruikte frituuroliën en -vetten dus nuttig aangewend worden en bijdragen tot een beter milieu.

Valorfrit helpt je daar graag bij. In december 2007 zullen 400 000 trechters verdeeld worden aan consumenten die 2 liter frituurolie of 2 kg frituurvet kopen (via 2 500 winkels). Met deze trechter kan je de gebruikte frituur- of fondueolie vlotjes in een fles gieten. En deze kan je naar het containerpark van jouw gemeente brengen! Frituurolie, - vet en fondueolie horen immers bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA)!
Raadpleeg de affiche (700KB) voor meer informatie.

Spook en trechter

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak