naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > OVER ECOWERF > Nieuwsarchief > Extra Controle PMD

Extra controle PMD

Nog eens alles op een rijtje over PMD

Plastic flessen en flacons
Metalen verpakkingen
Drankkartons

PMD is niet de gemakkelijkste afvalsoort om correct te sorteren. Dit blijkt ook nu uit het groot percentage foutieve materialen in de PMD-zak! Terwijl andere regio's er in slagen dit onder de 10 % te houden, zitten we in het werkingsgebied van EcoWerf aan 18 à 19 % foute materialen! Bijna één vijfde van de inhoud van de PMD-zak blijkt dus foutief te zijn!

Hoe zuiverder PMD wordt aangeboden, hoe vlotter het sorteren ervan verloopt en hoe beter het materiaal kan worden gerecycleerd.

De P van Plastic flessen en flacons

P

Plastic flessen en flacons (liefst platgedrukt en met dop) van water & frisdrank, fruit- & groentesappen, melk, afwas- & onderhoudsproducten (vloeibaar of poeder), wasproducten en wasverzachters, producten voor bad of douche, bleekmiddelen, gedestilleerd water, …

Als je twijfelt, doe dan deze test:

Is het voorwerp een lege plastic fles of flacon?

  • ja: het mag bij het PMD
  • neen: het is geen PMD

Test zelf maar!

Botervlootje geen plastic fles of flacon dus geen PMD (wel huisvuil)
Plastic zakje geen plastic fles of flacon dus geen PMD (wel huisvuil)
Plastic bekertje geen plastic fles of flacon dus geen PMD (wel huisvuil)
Lege bus wasverzachter een plastic fles of flacon dus PMD
Leeg busje douchegel? een plastic fles of flacon dus PMD
Leeg yoghurtpotje geen plastic fles of flacon dus geen PMD (wel huisvuil)

Waarom zijn plastic vlootjes, zakjes en bakjes niet toegelaten in de blauwe zak?

De P van PMD staat voor Plastic flessen en flacons. Andere plastic voorwerpen mogen niet in de blauwe zak. Flessen en flacons zijn gemaakt uit veel voorkomende soorten plastic, namelijk PET en HDPE. Andere verpakkingen - zoals botervlootjes, plastic zakjes en bekertjes - bestaan uit plasticsoorten die minder frequent voorkomen. Hierdoor is het economisch niet verantwoord ze te recycleren tot een nieuw product.

De M van Metalen verpakkingen

M

Metalen verpakkingen zoals lege drankblikjes, conservenblikjes, schroefdoppen, kroonkurken en metalen deksels van flessen en bokalen, metalen dozen en bussen, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium schaaltjes en schoteltjes, …

Onthoud hier vooral:

  • dat aluminiumfolie NIET in de PMD-zak mag. Deze folie is zo dun dat ze verbrandt in plaats van te smelten in de smeltovens. Lege aluminiumschaaltjes van bijvoorbeeld lasagne mogen wel in de PMD-zak. Deze zijn dik genoeg en kunnen gerecycleerd worden.
  • dat lege spuitbussen van cosmetica (scheerschuim, deodorant, …) en van voedingswaren (slagroom, …) bij PMD horen. Andere spuitbussen mogen niet bij PMD!

De D van Drankkartons

D

Alle soorten lege drankkartons horen hierbij: melk, fruitsap, room, …

Op sommige piepschuimen schaaltjes staat de vermelding 'recycleerbaar'. Zijn ze toegelaten in de PMD-zak?

In de PMD-zak mogen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Piepschuim beantwoordt niet aan deze definitie en mag dus niet in de blauwe zak. Deze schaaltjes horen bij het huisvuil.

Hoog tijd voor actie! Vanaf 1 oktober 2007 zal er extra gecontroleerd worden en dit zowel bij de huis-aan-huisinzameling als op de containerparken.

PMD Foutive materialen Wanneer onze ophaaldienst foutieve materialen in je zak opmerkt, zal je PMD-zak niet meegenomen worden en zal er een rode sticker op kleven. Je kan de sticker openen aan de rechterkant en er de sorteerinformatie terugvinden. Zo kan je zelf controleren wat er fout in je PMD-zak steekt. Haal het foute materiaal uit de zak, verwijder de voorkant van de sticker en plaats je PMD-zak met correcte inhoud bij de volgende inzameling terug buiten.

Ook op de containerparken zullen de parkwachters een kritische blik op je PMD werpen. Zitten er foute materialen bij, dan vragen zij je vriendelijk om deze bij de juiste afvalsoort te sorteren of terug mee naar huis te nemen.

Om het percentage foute materialen in de PMD-zak te laten dalen, rekenen we dus op jullie! Als je de sorteerregels onthoudt, kan er nog weinig mislopen! Twijfel je? Bel dan even naar 0800/97 0 97 of vraag raad aan de parkwachter.

Slogan: samen -> goed sorteren -> beter recycleren.

FOST plus

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak