naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > Traaggroeiend gras

Traaggroeiend gras

Wij betalen mee voor uw traaggroeiend gras!

Gras...
Voor de ene een plezier, voor de andere een nachtmerrie: gras regelmatig afrijden, opvangbak ledigen, grasafval in de GFT-container proppen en de rest vaak tegen betaling naar het containerpark brengen .

In 2006 werd op de containerparken uitgebaat door EcoWerf 2 271 940 kg gras, blad en haagscheersel aangebracht! Bovendien werd nog 32 035 132 kg GFT aan huis opgehaald, waarvan in de voorjaars-, zomer en najaarsperiode een grote brok gras .

En dat terwijl er toch heel wat alternatieven zijn!

Beperken van en creatief omgaan met grasafval

Met een doordachte aanleg van je tuin kan je heel wat grasafval vermijden. Bloemenweiden, bodembedekkers, . vormen soms een goed alternatief!

Meer info?

Op 31 augustus 2007 liep de subsidieperiode voor mulch- en combimaaiers af: meer dan 550 mensen ontvingen een subsidie voor hun mulch- of combimaaier en voorkomen zo massa's grasafval. In 2007 worden geen subsidies meer gegeven voor mulch- of combimaaiers. Mogelijk starten we rond juni 2008 een nieuwe subsidieperiode .

Subsidie traaggroeiend gras

Van plan om een nieuwe tuin aan te leggen of je gras te herzaaien? Kies dan voor een traaggroeiend graszaadmengsel! De meeste soorten zijn even stevig en kiemen even snel als gewoon sportgazon. Doordat het minder snel groeit, kan je het minder bemesten want het heeft minder voedingsstoffen nodig. Het zorgt voor een pak minder maaiwerk én grasmaaisel. Als je dan nog een mulchmaaier gebruikt, wordt gras afrijden echt een makkie!

Wie tussen 1 juni 2007 en 31 oktober 2007 een traaggroeiend grasmengsel koopt dat voldoet aan alle voorwaarden, komt in aanmerking voor een subsidie van 65 % van de netto-aankoopprijs (excl. BTW) met een maximum van 10 euro per are en een maximum van 100 euro per subsidiedossier en dit zolang het subsidiebudget toereikend is!

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet aan de volgende voorwaarden voldaan worden:

 • De aanvrager moet inwoner zijn van een gemeente die voor afvalpreventie is aangesloten bij EcoWerf (Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tremelo en Zoutleeuw)
 • Er is maar 1 aanvraag per gezin of vereniging mogelijk.
 • Aankoop tussen 1 juni 2007 en 31 oktober 2007
 • Traaggroeiend zijn: d.w.z. er in het grasmengsel geen Engels raaigras (Lolium perenne: vaak in het grasmengsel opgesomd als L. Perenne, meestal gevolgd door een cultivarnaam) of rietzwenkgras (Festuca arundinacea: vaak in het grasmengsel opgesomd als'F. arundinacea, meestal gevolgd door een cultivarnaam) zit of dat er uitdrukkelijk vermeld staat dat het om 'traaggroeiend gras' gaat. Zorg dat de link met het type/merk van het gekochte zaadmengsel steeds duidelijk is!

Download het subsidiereglement. (262 kB)

Hoe de subsidie aanvragen?

 

 • Je koopt (vanaf 1 juni 2007!) waar je wilt een graszaadmengsel dat aan de subsidievoorwaarden voldoet.
 • Je vult het officiële aanvraagformulier (af te halen op je gemeentehuis of downloaden (262 kB)) volledig in en stuurt dit samen met de gevraagde bewijsmaterialen naar EcoWerf - Afvalpreventie - subsidie - Aarschotsesteenweg 210 te 3012 Leuven. Onvolledige dossiers (vb. een onvolledig ingevulde aanvraagformulier, ontbrekend bewijsmateriaal, .) zullen geweigerd worden!
 • Als je dossier volledig is, wordt het subsidiebedrag enkele weken later op je rekening gestort. Zoniet krijg je een schrijven met de reden van weigering.

Deze actie is een initiatief van de werkgroep afvalsensibilisatie (Provincie Vlaams-Brabant, EcoWerf, Haviland, Incovo, Interrand, Interza). Als je niet in het werkingsgebied van EcoWerf woont, neem dan contact op met uw eigen intercommunale of gemeente voor meer info.

Meer info? Neem dan contact op:

 • met het afvalpreventieteam van EcoWerf : 016/284 342 of per e-mail
 • met de provincie Vlaams-Brabant : Pierre Faché : 016/26 72 64 of afvalbeleid@vl.brabant.be
 • met de milieudienst van uw gemeente/stad.

  Volg EcoWerf op

  Facebook YouTube.JPG

  Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
  Afval niet opgehaald

  Afvalrekening opvolgen?
  Mijn EcoWerf
  Mijn EcoWerf
  Opgelet! nieuw rekeningnummer

  Sorteerwijzer

  Raadpleeg de sorteerwijzer
  Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak