naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Kringlooptuinieren

Kringlooptuinieren

Minder werk! Minder afval! Meer natuur!

Snoeien, maaien, wieden, werken, naar het recyclagepark rijden ... Voer jij deze klusjes liever niet of minder uit? Wil je iets prachtigs van je tuin maken en niet langer tegen de natuur vechten? Dat kan met een afvalarme kringlooptuin! Een slimme tuinier laat de natuur immers voor zich werken.

Hoeveel tuinafval produceer jij?

Jaarlijks wordt ongeveer 14.000 ton snoeihout op de recyclageparken van EcoWerf aangeleverd. Als je daar de huis-aan-huisinzameling van snoeihout (1.000 ton) en gft (26.000 ton) bij optelt en ook de inzameling op de recyclageparken van gras, bladeren en haagscheersel (1.500 ton), kom je voor het werkingsgebied van EcoWerf jaarlijks aan een grote hoop biomassa van een goede 40.000 ton organisch afval!

En dat terwijl je een groot deel van dit afval kan vermijden door thuis te composteren en kringlooptechnieken toe te passen!

 

Snoeiafval

Infosessies kringlooptuinieren

Logo VlacoWil je duurzaam tuinieren met een minimum aan tuinafval, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? EcoWerf organiseert op regelmatige basis infosessies over verschillende thema’s van kringlooptuinieren in samenwerking met Vlaco en haar aangesloten gemeenten. Deze infosessies behandelen uiteenlopende thema’s van de biologische kringloop zoals thuiscomposteren, kippen houden, grasbeheer, snoeihoutbeheer, voedselverlies … 
De infosessies zijn toegankelijk voor iedereen, gratis en volledig vrijblijvend.

Interesse? Raadpleeg dan snel de agenda. Wie weet is er binnenkort een gratis infosessie kringlooptuinieren bij jou in de buurt.

Wens je op de hoogte gehouden te worden van toekomstige infosessies, geef dan je naam en contactgegevens door via het contactformulier of bel 0800/97 0 97. We verwittigen je wanneer er een infosessie gepland is en dan kan je definitief inschrijven.

Agenda: 

Snelcursus composteren

Met deze snelcursus thuiscomposteren van EcoWerf i.s.m. Compostkracht, leer je in een uurtje succesvol tuin- en keukenafval verwerken in een compostvat of -bak. Wil je graag starten met thuiscomposteren, maar zit je nog met een aantal vragen? Of ben je reeds aan het composteren en lukt er iets niet? Grijp dan je kans en stel je vragen aan een ervaringsdeskundige! 

Deelname is steeds gratis, maar inschrijven is verplicht: stuur een mail of bel 016/28 43 43. Vermeld je contactgegevens (naam, adres en telefoonnummer), datum en locatie. Het aantal deelnemers is beperkt.

Agenda 2019:

 • Donderdag 09/05/2019 (19.30 – 20.30 uur), Kringlooptuin Huize Ernest Claes Scherpenheuvel-Zichem
 • Donderdag 23/05/2019 (19.00 – 20.00 uur), Privétuin Haasrode (Oud-Heverlee). Adres wordt meegedeeld bij inschrijving.
 • Zaterdag 01/06/2019 (10.00 – 11.00 uur) Kringlooptuin Wakkerzeel (Haacht)
 • Donderdag 20/06/2019 (19.00 – 20.00 uur), Kruidtuin Leuven

 

Compostbakken     Compostvat

Naar boven

Workshop 'Snoeihout verwerken'

 • Wanneer: zaterdag 09/02/2019 (10.00 – 12.00 uur)
  Waar: Tuinen van Hoegaarden, Houtmarkt 1, 3320 Hoegaarden
  Wat: na een presentatie en rondleiding over het voorkomen en verwerken van snoeihout, leer je hoe je in de praktijk een takkenwal en een mooi tuinvlechtwerk maakt.
  Meebrengen: warme werkkledij, handschoenen en een goede handsnoeischaar
  Deelnemen: inschrijven is verplicht voor 6 februari 2019. Dit kan door een mailtje te sturen naar afvalpreventie@ecowerf.be of te bellen naar 016/28 43 43
 •  

Naar boven

Laatste aanpassing: 04/02/2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak