naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Thuiscomposteren

Thuiscomposteren

Verwerk zelf groente-, fruit- en tuinafval

Groente-, fruit- en klein tuinafval kan je tweewekelijks meegeven met de gft-inzameling. Gras, bladeren, haagscheersel en snoeihout kan je kwijt op het recyclagepark. Het ingezamelde groenafval wordt vervolgens verwerkt tot compost in de gft- of groencompostering. Maar wist je dat je dit ook perfect zelf thuis kan composteren? Beter voor het milieu (minder transport) én je produceert een nuttig product dat je opnieuw kan gebruiken voor je planten en in de tuin.

Aan de slag!

Voor wie graag surft

Tegenwoordig vind je op het internet al heel wat bruikbare tips om vlot thuis te composteren. Voor praktische en correcte informatie, verwijst EcoWerf je graag door naar de website van Vlaco (Vlaamse Compostorganisatie).

Je kan ook online 4 filmpjes bekijken over

  1. Basisbegrippen
  2. Composteren in een vat
  3. Composteren in bakken
  4. Compostgebruik

Naar boven

Voor wie graag leest

Neem een kijkje op de websites van Vlaco en de provincie Vlaams-Brabant voor het aanvragen of downloaden van heel wat interessante brochures en folders over thuiscomposteren.

Zeker de moeite waard zijn:

Naar boven

Voor wie graag luistert, ziet en vragen stelt

Algemene compostdemo's

Compostmeesters zetten regelmatig hun beste beentje voor. Met demonstraties op het demoveld, een open tuindag, een infostand op een braderij, een artikeltje in het gemeentelijk infoblad of de organisatie van een infoavond bezorgen ze je tal van mogelijkheden om je te informeren over thuiscomposteren.

Een aantal gemeenten hebben een demoveld thuiscomposteren op het recyclagepark of in een tuin, dat in de zomermaanden regelmatig bemand is. Kijk voor data van demonstraties op je afvalkalender of in het gemeentelijk informatieblad.

Demo composteren Kringlooptuin Wakkerzeel

Een compostmeester op school

In 2006 werd een pool van compostmeesters opgericht die naar scholen gaan om ze te ondersteunen bij het composteren op school. Geef je les in een lagere school en wil je graag ondersteuning van een compostmeester? Informeer dan eens op de milieudienst van de gemeente: misschien zijn er wel gemeentelijke compostmeesters die naar je toe komen. Indien er in de gemeente zelf geen compostmeesters zijn, kan je bij de pool van EcoWerf terecht: stuur een e-mail.

Compostmeester op school in de klas

Compostmeester op school in de tuin

In overleg met de compostmeester bepaal je dan waar de aandacht naar toe zal gaan (uitleg over wat wel en niet composteerbaar is, opstarten van een compostvat, compostbeestjes, gebruik van compost in de schooltuin of bloembakken ... ) en waar het bezoek zal plaatsvinden (klas, schooltuin, demoveldje ...).

Compostmeester op school - kinderen op ontdekking

Naar boven

Voor wie graag luistert, vertelt en zelf uitprobeert
 

Infosessies kringlooptuinieren en thuiscomposteren

Wil je duurzaam tuinieren met een minimum aan tuinafval, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? EcoWerf organiseert op regelmatige basis infosessies over verschillende thema’s van kringlooptuinieren in samenwerking met Vlaco en haar aangesloten gemeenten. De infosessies zijn toegankelijk voor iedereen, gratis en volledig vrijblijvend.

Interesse? Raadpleeg dan snel de agenda. Wie weet is er binnenkort een gratis infosessie kringlooptuinieren bij jou in de buurt.

Agenda komende infosessies

Opleiding tot compostmeester


Compostcursus diplomauitreiking

Heb je na het volgen van een compostcursus de smaak te pakken en zie je het zitten om je als vrijwilliger in te zetten in je gemeente voor de promotie van het thuiscomposteren? Dan kan je een opleiding tot compostmeester volgen.

Op 6 infomomenten (opfrissing en kennismaking, communicatieve vaardigheden, kwaliteit en gebruik van compost, afvalarm tuinieren, bezoek aan grote demoplaats en het vrijwillig compostmeesterschap) krijgt de kandidaat een stevige basis mee om als compostmeester in de gemeente aan de slag te gaan.

Deze opleiding staat enkel open voor mensen die de compostcursus gevolgd hebben, geproefd hebben van de gemeentelijke compostmeesterwerking en zich als vrijwilliger willen engageren om een steentje bij te dragen tot de promotie van het thuiscomposteren. Deze opleiding is gratis en wordt georganiseerd i.s.m. Vlaco. De sessies gaan meestal door bij EcoWerf.

Interesse?
Geef je naam en contactgegevens door via het contactformulier of bel 0800/97 0 97. Je komt op de wachtlijst terecht en zodra de data van de eerstvolgende opleiding bekend zijn, nodigt EcoWerf je uit en kan je definitief inschrijven.

Uitlenen educatief materiaal door compostmeesters

Gemeentelijke compostmeesterwerkingen (van gemeenten die voor afvalpreventie aangesloten zijn bij EcoWerf) kunnen bij EcoWerf materiaal ontlenen om hun infoavond, infostand op een braderij of markt ... op te fleuren. Het uitlenen is gratis, de materialen dienen wel zelf afgehaald en teruggebracht te worden.

Organisatienota in het kader van de wet op het vrijwilligerswerk

Jaarlijks lanceert EcoWerf enkele oproepen naar alle gemeentelijke compostmeesters om een handje toe te steken op een infomoment, demonstratie, open tuin ... Op dat moment werken de compostmeesters als vrijwilligers voor EcoWerf en zijn ze verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen. Ter info vind je hier de organisatienota waarin de rechten en plichten van de vrijwilligers die voor EcoWerf actief zijn, op een rijtje staan.

Naar boven

Bijscholingen en andere activiteiten

Enkele malen per jaar nodigt EcoWerf, soms i.s.m. de provincie Vlaams-Brabant of Vlaco, de geïnteresseerde compostcursisten en compostmeesters uit voor een bijscholing, workshop, trefdag of uitstap. Zo bezocht EcoWerf met de geïnteresseerden de laatste jaren een aantal kringlooptuinen, een proefveld van de Bodemkundige Dienst van België, Ekol (productie van o.a. compostbakken uit plastic afval), het provinciedomein Het Vinne, het arboretum in Kalmthout, de Floraliën …

Tijdens workshops en bijscholingen komen bijvoorbeeld volgende thema’s aan bod: het maken van kringloopwanden, hotels voor solitaire bijen, mulchen, onkruidbestrijding, het gebruik van compost in de siertuin en in bloembakken, de voorbereidingen voor deelname aan Juni Compostmaand, een compostmeester op je school, vaste planten en bodembedekkers ...

Het doel van deze activiteiten is de compostmeesters van verschillende gemeenten op regelmatige basis bij elkaar te brengen om ideeën uit te wisselen en de kans te geven zich bij te scholen en nieuwe informatie te vergaren.

Naar boven

Compostvaten, compostbakken, wormenbakken

EcoWerf verkoopt geen compostvaten, -bakken of wormenbakken. EcoWerf organiseert wel regelmatig samenaankopen voor geïnteresseerde gemeenten: door het grote aantal vaten of bakken, kan zo de prijs gedrukt worden. In talrijke doe-het-zelfzaken of tuincentra worden vaten en bakken verkocht. Je kan natuurlijk ook zelf creatief aan de slag om een compostbak ineen te knutselen. Maar informeer je zeker bij de milieudienst van je gemeente, dikwijls kan je er compostvaten, compostbakken of wormenbakken aan een gereduceerde prijs kopen!

Naar boven

Laatste aanpassing: 07/12/2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak